Румен Овчаров: „Ако обичат, героите да си поемат ролята“

© Снимка:БГНЕС

Антикризисните мерки като че ли вече няма да ни свършат работа, заяви в предаването „Преди всички“ Румен Овчаров, член на бюджетната комисия в Народното събрание и бивш министър на икономиката и енергетиката. „Благодарение на некомпетентните действия на правителството и опитите на министър-председателя да управлява страната въз основа на социологически проучвания, т. е. да се хареса на всички, вече сме в състояние, в което ще трябва да мислим за нещо като спасителни мерки. Защото моята оценка е, че България за първи път от 12 години насам се намира пред реалната възможност да дестабилизира финансовата си система … При дефицит само за първите два месеца от над 1,3 млн. по непотвърдени данни, тъй като криенето на информация стана вече основен патент на това правителство и на министерството на финансите особено, нещата могат да излязат извън контрол. 1,3 млрд. лв. – това означава 2% бюджетен дефицит само за първите 2 месеца на годината“, каза Овчаров.
Според него като се има предвид, че на практика правителството се е провалило и в двете основни насоки, в които е искало да решава проблемите с бюджета – и в намаляването на разходите, и в увеличаването на приходите чрез борбата с контрабандата, за което може да се види само акцизът от цигарите – без много сериозни действия няма да можем да се оправим по никакъв начин. „Вие прочетохте един списък от едни мерки, които ако няколко човeка седнат и се съберат някъде и им каже някой: „А бе мислете сега тука какво можем да направим, за да събираме пари“, аз съм сигурен, че от 5 групи икономисти, събрани на различни места, с почти 90% покриваемост ще стигнете точно до този резултат. Това е едно чисто счетоводно масово рязане на разходи от бюджета и събиране на приходи“, посочи Овчаров по повод разпространения от профсъюзите списък с рестрикционни мерки, обсъждан вече няколко дни. Тези мерки са може би адекватни, но първата и най-важната мярка е предприемане на ясни и категорични действия за недопускане на бюджетен дефицит, смята той. Според него вече за 2% дефицит не може да се говори, но той не трябва да бъде повече от 3%, което е и някакъв таван по отношение на споразумението от Маастрихт. „За съжаление Европа не е наясно с реалното положение на нещата в България, защото правителството направи максимално възможното да заблуди Европейския съюз с доста некомпетентния си опит в края на годината да изчисляваме един дефицит на касова основа – нещо, което никъде в ЕС няма да приемат – и сега, когато в края на март-април се видят реалните данни, ще видите, че дефицитът ни в края на миналата година е със сигурност около 2%“, добави Овчаров.
Имаме последни шансове да спасим финaнсово-икономическата си система и е време вече правителството да предложи нещо наистина сериозно, смята той. „Държава в криза не може да се управлява на база на социологически проучвания и с желанието да се харесаш на всички. Искам да ви припомня, че предишното правителство, макар и не в толкова сериозна криза, един месец преди изборите си позволи да замрази заплатите в бюджетната сфера. Така че не очаквайте сега от мен аз в опозиция да кажа непопулярните мерки и действия, които трябва да предприеме правителството. Да си поеме отговорността и да ги казва то“, категоричен бе бившият икономически министър. Всички сме в казана, но едните са героите, а другите са виновните, така че, ако обичат, героите да си поемат своята роля, посочи той. „Ние своята отговорност за резултатите от четирите години я носим, колкото и тя да се преиначава от някои хора“, добави Овчаров. „Но съм убеден, че ако продължаваме по този начин да изсипваме един чувал измислени от някого си мерки в публичното пространство и чакаме някой да хареса някои от тях, няма да стигнем до никъде“, категоричен бе депутатът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *