Румен Овчаров: Драмата с избор на консултант за АЕЦ „Белене“ е търсене на оправдание

София /КРОСС/ Консултант за АЕЦ „Белене“ има. Драмата с избор на консултант има за цел да оправдае отлагането на решението ни. Това заяви Румен Овчаров – бивш енергиен министър в предаването „Неделя 150″ на БНР.
Решението трябва да бъде най-после да бъде взето, категоричен е той.
„Има две неща, които са ясни – първото е, че цената е 4 млрд. за двата блока на АЕЦ „Белене“ и второто е, че цената на електроенергията ще бъде около 4 евроцента за киловатчас“, посочи Овчаров.
По думите му, върви лицензиране на техническия проект, който е в пълен обем. Руската страна ни предоставя и нова възможност за финансиране”, допълни той.

Според него, ако продължи да се забавя проектът, то той наистина ще бъде оскъпен и ще достигне стойностите, за които говори лидерът на СДС Мартин Димитров. По думите на Овчаров, изчисляването на допълните разходи зависи от това как бъде осъществен. Ако проектът бъде въведен в експлоатация през 2015 година цената и на финансовия ресурс и на инфлационните надбавки ще бъде една. Ако продължим по същия начин да протакаме проекта до 2020 година, цената ще бъде двойно по-голяма, коментира още бившият енергиен министър.
„Аз си мисля, че правителството търси механизмите и ще стигне до разумното решение, което е изграждане на атомната централа”, коментира Румен Овчаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *