Румен Петков: Не можеш да кажеш всичко коз и да нямаш терца

София /КРОСС/ Връщаме се в най-мрачните години на войната между изпълнителната и съдебната власт, което всъщност е благотворна почва за престъпността. Това каза пред Нова телевизия народният представител от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков по повод войната между МВР и съда. „Отива огромна енергия за хвърляне на обвинения и престъпниците се чувстват спокойни. Кой ще се извини на съдия номер 1 за репликите „Той носи отговорност за смъртта на хората“ – това го каза министър- председателят на България, а после се оказа, че съдът няма никакво отношение към съответната присъда, т.е. това е споразумение между прокуратурата и престъпника. Такова отношение унизява съда. Това е груб , недопустим, много груб натиск. Предал съм на журналисти доказателства, че за 2 месеца вътрешният министър и министър-председателят са унизявали съда публично. Ефектите са два: В Брюксел казват -„ Там нещо не е наред“, другият ефект е тук в България- престъпниците казват – „Онези докато се разберат, ние ще си правим каквото си искаме“. Такава липса на държавност не сме имали никога“, коментира Румен Петков.
Не повече от 6-7% от арестуваните днес са с мярка за неотклонение „задържане под стража“, каза Петков. Според него това се дължи основно на манталитета, който е обиден за държавата. „Министър казва, че има за цел в живота да застреля Корнелия Нинова, ами като има такава цел той трябва да си отиде не веднага – вчера. Друг министър квалифицира нацията. Разбирате ли, министър разсъждава по този начин – след като това се приема като чувство за хумор Б.Димитров е прав. В болницата влизаме с автомати и с репликата „на колене“ – това също е чувство за хумор вероятно. Тази власт има една отличителна черта – да гази, да мачка, да унижава и да внушава страх“, коментира бившия вътрешен министър.
Не можеш да кажеш всичко коз и да нямаш терца. Става дума за смешна история. Имаме толкова кухи свидетелства и показания, че няма накъде и съдиите с право се възмущават, е мнението на червения депутат по повод операците „Килърите“ и „Всичко коз“. Петков съобщи, че шумно обявеното разкритие на убийството в Шумен, всъщност е било разкрито още преди година и 2-3 месеца. „Така се демотивират служителите. Битовата престъпност, която засяга всички ни, потъна. Не може да се подхожда към служителите по този начин, да бъдат употребявани по този циничен начин“, е мнението на ексвътрешният министър.
По думите на Петков очакването на управляващите сега е да въведат специализирания съд, за да може той да съди когото трябва и както трябва. Какви са критериите за организираната престъпност обаче е въпрос който няма отговор, смята Петков.
„Когато изпълнителната власт подхожда с побой, пребиване – нещата са страшни. Когато пребиват граждани в домовете им по погрешка, когато системата бъде употребявана по този начин, министърът очевидно трябва да освободи кабинета от присъствието си.“, каза Румен Петков в отговор на въпроса ще поиска ли БСП оставката на вътрешния министър.
Лидерският въпрос днес пред БСП не стои, е категоричен червеният депутат. Според него ГЕРБ не може да издържи до края на мандата си. Петков се аргументира с факта, че според него бюджетът няма да издържи за 2010 година, а контрабандата днес е в разцвета си. По думите именно заради контрабандата имаме шанс да се преборим с дилърите защото те предпочитат цигари вместо наркотици. „Това са цигари, които са влезли през границата, а тя не се пази от митницата. Контрабандата има за пръв съучастник МВР.“ По думите на Петков тройната коалиция е ГЕРБ, Синята коалиция и Атака и те носят отговорност за контрабанда, грабежи и убийства.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *