Румен Петков: Орежат ли бюджетите на общините, те няма да работят ефективно

Намаляването на средствата в общинските бюджети ще постави органите за местно самоуправление в невъзможност да водят каквато и да било политика – социална, здравна и други. Това становище беше изразено днес в Плевен по време на среща между кметове на общини, на населени места и общински съветници с народния представител от Коалиция за България Румен Петков. Орязването на парите на общините с 20% е предвидено в актуализацията на Закона за Държавния бюджет, която предстои да бъде разгледана в Народното събрание.
Според Румен Петков свиването на средствата ще причини затваряне на читалища, проблеми с училищната мрежа, а този удар върху общините ще доведе и до обезлюдяване на населените места. Като възможно решение на проблема с намалените средства, депутатът посочи използването на наличния заем от 700 млн. евро от Европейската инвестиционна банка, но при приемливи за общините решения. Именно този вариант ще предложат за обсъждане червените депутати.
Румен Петков отчете като груба грешка на сегашното правителство премахването на компенсаторния механизъм за лихвите. “Още при обсъждането на Бюджет 2010 ние предупредихме, че това ще направи достъпа на голямата част от общините до евроинструментите невъзможен, те няма да могат да обслужват лихвените плащания“, поясни Петков. Решението на този проблем според него е при предстоящата актуализация на бюджета незабавно да се възстанови механизма за заплащането на лихвите.
Необходимият за това ресурс е 4 млн. лева, а на фона на общия размер на републиканския бюджет сумата е пренебрежимо малка, посочи депутатът. Той допълни, че ако тези пари бъдат осигурени, това ще позволи на 90-100 от малките общини, с изключително тежко финансово състояние, да материализират административния си капацитет и да търсят реализация на различни проекти. “Сега не е разумно да участват в конкурси и проекти защото тяхното спечелване ще доведе до невъзможно финансово бреме от гледна точка на съфинансирането“, каза Румен Петков. Народният представител изрази несъгласие с предложението бюджетите на общините да се орязват с 20% защото ситуацията във всяка община е различна.
В Плевенско общините са с намаления на бюджетите си между 15-25%.Петков подчерта, че между първо и второ четене на проекта за актуализация на републиканския бюджет, той и колегите му ще внесат за разглеждане промени, които защитават интересите на нашите общини. Ще бъде предложено увеличение на капиталовите разходи за община Долна Митрополия с 200 000 лв., като целта е приключване на работата по водоснабдяването на Тръстеник. 650 000 лв. пък ще бъдат поискани за природен парк “Кайлъка“ в Плевен. “През последните години там бяха инвестирани много средства и тази политика трябва да продължи, за да запази той своята сила на притегателен център за отдих на плевенчани и на гостите на града“, каза Румен Петков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *