Румъния е лидер в гейминг индустрията на региона

Компаниите, които разработват видео игри, могат да бъдат сериозно перо в българската икономика, ако получат правилната държавна подкрепа и работят заедно за създаване на добър имидж, стана ясно на конференцията Game Dev Summit 2017 този уикенд в София, която привлече стотици участници от индустрията на гейминга в България и чужбина.

„Гейм индустрията е носител на иновации и икономическо развитие. Държавната администрация в страни като Великобритания, Финландия и Полша ясно разбира това и се стреми да развие този сегмент от икономиката посредством различни програми, грантове и търговски мисии. Време е това да се случи и в Източна Европа”, заяви Андреа Пер от румънската асоциация на разработчиците на игри.
През последните няколко години мобилният гейминг има водеща позиция в световен мащаб. Над 36% от разработчиците на мобилни игри са базирани в Европа, като само азиатските пазари водят в тази класация, поради спецификата на потребителското търсене в региона. Азиатските компании започват да се превръщат в един от основните инвеститори в сектора на видео игрите в Европа, подчертаха участници в конференцията.
В Източна Европа функционират над 200 студиа, като най-много от тях са базирани в Румъния. Броят на служителите в сектора надвишава 10 000, като Румъния отново води класацията, следвана от Беларус, стана ясно още на конференцията, която се проведе в рамките на фестивала ON! Fest, информира technews.bg.

Сред основните играчи в региона са международните компании Gameloft, Ubisoft, Electronic Arts, Wargaming, както и локални разработчици като Империя Онлайн и Haemimont Games в България, Amber в Румъния, Eipix Entertainment в Сърбия и др.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *