Румъния обяви извънредно положение

Румънският министър на икономиката Адриян Видяну заяви след заседание на кризисния щаб, че е решено обявяването на извънредно положение заради спирането на доставките на газ от Русия, съобщи телевизия Реалитатя.
В срещата, която се състоя тази сутрин, участваха представители на Петром, Трансгаз, Дистригаз и на националния регулаторен орган в тази сфера.

Спирането на доставките създава тежка, но не невъзможна за решаване ситуация“, заяви Видяну.

Той уточни, че трябва да се покрие недостиг от около 7 млн. куб. метра газ.

Видяну посочи, че за момента няма проблеми, но ако температурите паднат под минус 10-15 градуса, количествата газ за индустрията ще трябва да бъдат намалени за кратък период.

Министърът обясни, че обявяването на извънредна ситуация е законов инструмент, чрез който икономическите агенти, и по-специално Трансгаз, ще могат да управляват ефективно газопреносната система, следвайки определените от министерството приоритети.

Мярката има за цел да опрости процедурите по доставка на алтернативни горива. По този начин периодът за търговете ще бъде съкратен и ще се прибегне към пряко договаряне, посочи Видяну.

Всички доставки на руски природен газ за Румъния са били прекъснати рано тази сутрин заради спора за цената на синьото гориво между Киев и Москва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *