Румъния получи първия транш от заема, отпуснат от Европейската комисия

Първият транш от 1,5 милиарда евро от заема от пет милиарда евро, отпуснат на Румъния от Европейската комисия, беше получен вчера, съобщи държавният секретар на министерството на финансите Георге Гергина.

Според държавния секретар вторият транш се очаква към края на годината, след като бъде направен анализ през октомври.
Преди месец Румъния и Европейската комисия подписаха меморандум за отпускането на заем за Румъния в размер на пет милиарда евро за платежния баланс.
Според документа след първия транш от 1,5 милиарда евро трябва да бъде отпуснат втори – от един милиард евро – до края на 2009 г. Третият, който ще бъде от 1,15 милиарда евро, трябва да бъде получен до второто тримесечие на 2010 г., четвъртият – от 1,2 милиарда евро – до четвъртото тримесечие на 2010 г. и последният – от 0,15 милиарда евро – е предвиден за второто тримесечие на 2011 г.
Заемът от ЕК е част от многостранния финансов пакет в размер на близо 20 милиарда евро, който Румъния договори през март. Споразумението предвижда страната да получи от Международния валутен фонд 12,99 милиарда евро, от ЕК – 5 милиарда евро, а останалата част да бъде отпусната от Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и други международни финансови институции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *