Румъния понижи основната лихва до 3%

Централната банка на Румъния понижи основния лихвен процент до рекордно ниско ниво, след като инфлацията се забави повече от очакваното през август, а икономическият растеж отслабна.

Институцията намалили ставката до 3 на сто от досегашните 3,25%. Всичките 13 икономисти, анкетирани в проучването на Bloomberg, познаха какво ще бъде решението на властите.

Румънската централна банка понижи и задължителните си резерви в местна валута до 10 на сто от 12% и задържа пасивите в чуждестранна валута на 16%. Пазарите очакват пресконференцията на гуверньора Мугур Исъреску по-късно през деня.

„Обхватът за по-нататъшни намаления на лихвите се увеличава на фона на ниската инфлация“, каза преди решението Дан Буска, икономист в UniCredit Bank AG в Лондон. „Очакваме свиване с още един процент до ноември“, добави той.

По-слабата активност в промишлеността и ограничаването на износа свиха румънския икономически растеж до 1,2 на сто през второто тримесечие от 3,9% в предходните три месеца. Инфлацията пък се забави до 0,8 на сто през август от 1 на сто през юли.

Непосредствено след оповестяването на решението леята поевтиня до най-ниското си равнище за последните 21 месеца. Eдин долар се разменя за 3,5001 леи.

Очакванията на повечето експерти са централната банка да свие основната лихва до 2,75 на сто следващото заседание, а ставката за депозитното улеснение да стане 0%.

Институцията се стреми да поддържа растеж на потребителските цени между 1,5% и 3,5% през 2014 г., като прогнозира годишна инфлация за дванадесетмесечието от 2,2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *