Румъния приватизира под натиск от МВФ

Сред тях са „Хидроелектрика“, „Ромгаз“, „Нуклеарелектрика“ и енергийните комплекси.  Мащабната приватизационна програма, стартирана в началото на 2000 г., стигна до блокаж през 2006 г. след продажбата на „Електрика Мунтения Суд“, която беше купена от „Енел“.
През тези години държавата продаде големи енергийни компании като „Петром“ (купена от „О Ем Ви“), „Дистригаз Суф“ („Же Де Еф Сюез“), „Дистригаз Норд“ (Е.ОН) и дистрибуторите на газ в Олтения (ЧЕЗ), Молдова (Е.ОН), Банат и Добруджа („Енел“).
Приватизационната програма обаче бе блокирана след скандала с продажбата на „Електрика Мунтения Суд“, който завърши с изпращане на съд за подкопаване на националната икономика на тогавашния министър на икономиката Кодруц Шереш, посочва „Адевърул“.
Вестникът отбелязва, че споразумението от предпазен тип, което Румъния подписа с МВФ в началото на 2011 г., е открило за външните кредитори възможността да поставят изключително драстични условия на румънското правителство, включително и обявяването за приватизация на най-ценните компании, които все още са притежание на държавата.
Друг пример за натиск в тази посока са изявленията от миналата година на американския посланик Марк Гитенстийн, който при всяка публична изява държеше да критикува правителството за липсата на прозрачност в управлението на енергийния сектор, затова, че не продава компаниите, за да привлече инвестиции и затова, че не либерализира енергийния пазар.  В един момент той дори каза, че президентът Бъсеску е обещал всички тези неща на американския си колега Барак Обама, пише вестникът.
Изданието подчертава, че всички компании, които ще бъдат продадени тази година, винаги са били силно желани от международни енергийни компании, които „дебнат да купят евтино активи, които обещават огромна печалба в бъдеще“.  По отношение на стойността на тези държавни компании „Адевърул“ разкрива, че „Хидроелектрика“ например е оценена на 3,4 млрд. евро, според класацията на 100-те най-ценни компании в Румъния, реализирана от вестник „Зиарул финанчиар“ и инвестиционната фирма „Кепитъл партнърс“.  Стойността на „Ромгаз“ възлиза на 2,7 млрд. евро, а на „Нуклеарелектрика“ – на 1,3 млрд. евро.
Следователно, само с обявяването на борсата на миноритарните пакети акции на тези три компании държавата би трябвало да инкасира теоретично 875 милиона евро, посочва изданието.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *