Румънският президент отказа да бъде охраняван от полицията

Румънският президент Траян Бъсеску отказа да бъде охраняван от полицията и жандармерията. От днес това ще правят само специалните служби към президентството. В подкрепа на президента се обяви и премиерът Емил Бок, който е на посещение в Ню Йорк. Причината за решението на двамата държавници са протестите на полицаите и исканията им за оставка.

Полицаите и жандармеристите са сред бюджетните служители, чиито заплати бяха намалени с една четвърт като част от икономическите мерки на правителството. По време на протестните шествия в края на седмицата те поискаха оставките и на министър председателя Емил Бок, и на президента Траян Басеску, които според тях са инициатори за съкращаването на доходите им.

Протестиращите обявиха, че повече няма да работят извънредно и няма да охраняват правителствените сгради, включително и президентството. Полицаите и жандармеристите в Румъния са близо 90 хиляди, което според вътрешния министър Василе Блага са с 26% повече от средния европейски стандарт. Той допълни днес, че е готов за нови преговори със синдикати в министерството и заедно ще търсят начин за компенсиране на намалените доходи на служителите там.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *