Румънският премиер в сянка вписан в рекордите на Гинес

Управителят на Националната банка на Румъния Мугур Исъреску официално влезе в Книгата на рекордите на Гинес като управителят, който най-дълго е ръководил централна банка.

Шейсетгодишният Исъреску ръководи икономическата политика на Румъния от 1990 г. и е смятан за „министър-председател в сянка“ на страната. Твърди се, че неговият екип е спасил Румъния от колапс подобен на този в България, като е увеличил националния резерв от злато и евро и е ограничил инфлацията, въвеждайки новата лея през юли 2005 г.

Той е завършил Академията за икономически науки в Букурещ през 1971 г. и след това 19 години е работил в Института за международна икономика.

След румънската революция и свалянето на диктатора Чаушеску работи за Министерството на външните работи, след това – в посолството във Вашингтон и през септември 1990 е назначен за шеф на националната банка.

Исъреску беше премиер от декември 1999 до ноември 2000 г., когато започна реформи, успешно придължени от следващите правителства. През ноември 2000 г. се яви на избори за президент на страната, но остава четвърти с 9% от гласовете.

Тогава се върна в банката за нов мандат на управител.

Исъреску е един от малцината финансисти от Източна Европа, член на престижната Трилатерална комисия, клуб на политици и икономисти, основан през 1973 г от Дейвид Рокфелър. В него членуват над 300 авторитетни личности от Европа, Северна Америка и Япония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *