Румънците анакуваха и изпразниха магазините

Уплашени от повишаването на ДДС от 1 юли, румънците изпразниха рафтовете на магазините, пише днес вестник „Адевърул“.

Ден преди увеличението на ДДС от 19 на 24 процента хората се втурнаха към магазините с хранителни продукти, за да се запасят преди вдигането на цените. В сряда големите магазини в Букурещ бяха пълни с клиенти, които купуваха всичко, което успеят да сложат в кошницата или количката, а до вечерта рафтовете с основни и трайни продукти бяха оголени, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Вчера хипермаркетите бяха пусти, а цените бяха увеличени средно с 4,2%, отбелязва изданието. Все пак някои магазини продаваха на стари цени, а персоналът обясняваше, че формалностите, нужни за промяна на цените, са твърде сложни и затова ръководството е предпочело да запази по-ниските цени и да поеме увеличението на данъка за сметка на собствената си печалба, отбелязва изданието.

Днес Международният валутен фонд (МВФ) трябва да реши „бъдещето на Румъния“, напомня в. „Евениментул зилей“. Управителният съвет на фонда ще се събере, за да обсъди отпускането на петия транш от заема за Румъния на стойност от около 850 млн. евро. Заседанието на борда на МВФ беше обявено първоначално за началото на тази седмица, но по-късно беше отложено, след като Конституционният съд обяви за неконституционно орязването на 15% от пенсиите, предвидено в мерките за бюджетни икономии на правителството. Представителите на МВФ изчакаха правителство да предложи нова мярка, каквато беше увеличението на ДДС от 19 на 24%, напомня изданието.

Цените на стоките скочиха от вчера не само в Румъния, но и в Гърция. В южната ни съседка също бе увеличен ДДС. Това донесе ценови шок при тарифите на нотариуси, адвокати, таксиметрови шофьори, бензинджии и магистрални такси. Стоките в хипермаркетите поскъпнаха до 1,7%. С три евроцента скочи безоловният бензин, като цената му литър стана 1,52-1,53 евро.

Междувременно магазин в Барселона предложи промоция „Ела гол, ще те облечем“, който предизвика небивал интерес в каталунската столица.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *