Румънци инвестират в български имоти

В. „Гъндул“

Все повече румънци се ориентират към покупка на жилище или терен в някоя от съседните държави, след приемането на страната в ЕС. Най-атрактивни за инвестиции са Унгария и България, докато Молдова, Украйна и Сърбия, изглежда, не събуждат интереса на родните купувачи.

В така наречената червена зона съществува регионално напрежение по отношение на Румъния, а инвестициите в недвижими имоти в тези три страни са лишени от смисъл. Тези пазари са нестабилни и с висок коефициент на несигурност, а цените, особено в Сърбия, надвишават и най-смелите представи. Направо са астрономически, изтъква Артур Силвестри, професор по мениджмънт на недвижимите имоти в Международния франкофонски университет в Брюксел.

За сметка на това пазарът на недвижими имоти в Унгария, най-вече в пограничните райони, предлага добри възможности за румънците. На 5 км от общата граница, къща от 45 кв. м с двор от над 1000 кв. м. струва 10 000 евро. За луксозни вили с повече спални цените могат да достигнат стотици хиляди евро.

Предимството е, че в Унгария всеки имот се продава оборудван – от газ и канализация чак до достъп до интернет, посочва Михай Винтила, директор по продажбите за Румъния във фирма „Кода Ром“ – филиал на британска компания, специализирана в рекламирането на недвижими имоти в източноевропейските страни.

В България най-атрактивният за инвестиции район остава Черноморието както за румънските, така и за британските купувачи, които са много заинтересувани от инвестиции в тази страна, отбелязва Силвестри. Купуват се изключително вили, като цените са наполовина в сравнение с Румъния, една обикновена къща във Варна може да се купи за около 30 000 евро. Освен това районът е снабден с пътна мрежа, която е по-добра от тази в Румъния. Това ще допринесе за разрастване на инвестициите в България, казва в заключение Силвестри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *