Русия бележи 10.3% ръст на БВП

Неочакваният скок на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия с 10.3% през второто тримесечие на 2021 година спрямо същия период на миналата година изненада инвеститори и анализатори, тъй като нарастването, освен че е по-високо от очакваното, но е и над нивото на БВП преди коронавируса. Освен това, подобен ръст на БВП Федералната статистическа служба на Русия (Росстат) на тримесечна база е отчела през 2000 година.

Руската икономика отчита най-големия си спад от 11 години - Bloomberg

От Росстат уточняват, че ръстът на руския БВП през второто тримесечие на 2021 г. в сравнение с второто тримесечие на 2019 г. е нараснал само с 1.7%.

Пътническият транспорт (+250% ръст), ВиК услугите и събиране и изхвърляне на отпадъци (+30.2%), търговията на дребно (+23.5%) и на едро (+19.8%), преработващата промишленост (+11.4%) и строителството (+10.7%) са допринесли най-много за резкия скок, посочват още от Росстат.

Преди обявените на 13 август данни от Росстат, руската икономика е показала положителна динамика през първото тримесечие на 2020 г. – нарастване с 1.4% при току-що започналата пандемия. През следващите отчетни тримесечни периоди обемът на БВП постоянно намалява. Още през второто тримесечие на 2020 г. обемът на БВП спада със 7.8%. Обратът към икономически растеж през април-юни до голяма степен се дължи и на ефекта на ниската база, обобщава „Блумбърг“.

Според официалните данни на руската статистика, през второто тримесечие на 2020 г. руската икономика е спаднала със 7.8% спрямо второто тримесечие на 2019 г. През третото тримесечие на 2020 г. спадът се забавя до 3.5%, затова и очакванията са през третото тримесечие на настоящата година темпът на растеж на годишна база да намалее в сравнение с второто тримесечие.

Руската икономика устоява на Ковид 19 - Финансови новини

Позиции на анкетираните от „Блумбърг“ 20 икономисти

Прогнозата беше за повишаване на руския БВП до 10 на сто. Според тях, последните предварителни резултати за БВП на Русия за второто тримесечие на 2021 година се доближават до тези на повечето страни в еврозоната и ЕС.

Последните предварителни данни на „Евростат“ показват, че нарастването на БВП на еврозоната през второто тримесечие на настоящата година е с 13.7% и с 13.2% за ЕС-27 спрямо второто тримесечие на 2020 година. Близо до ръста на руската икономика за второто тримесечие е нарастването на БВП на Германия (+9.2%), на Латвия (10.0%) и на Швеция (+10.0%). Затова пък Русия е изпреварена значително от Испания (+19.8%), Франция (+18.7%) и Италия (+17.3%).

И въпреки че броят на загиналите от Covid-19 в Русия е сред най-високите в света, Руската федерация не повтори строгото социално и икономическо блокиране, наложено през април и май на 2020 г., дори и заради ниските нива на ваксиниране в страната, отбелязва „Блумбърг“. По данни на специализираната интернет платформа за разпространение на Covid-19 света (COVID-19 TRACKER), от началото на пандемията до 16 август 2021 година в Русия са регистрирани 6 621 601 заразени и 351 888 смъртни случая, свързани с коронавируса.

Какво казват икономистите пред „Блумбърг“

„Руската икономика се върна към предишните нива много по-бързо от очакваното, но вероятно растежът вече е достигнал своя връх. Положителните ефекти от премахването на карантинните ограничения вече отшумяват, докато вълната от заболели, причинена от новия щам Delta, увеличава напрежението. В същото време премахването на стимулиращите мерки оказват положително влияние върху икономиката и потреблението. През третото тримесечие растежът на БВП ще продължи, но със значително по -бавни темпове“, прогнозира анализаторът Скот Джонсън.

Банката Morgan Stanley преработи прогнозата си за растежа на руския БВП тази седмица, след като Росстат обяви своите данни на 13 август, до 4.6% през 2021 г. и до 3.2% през 2022 г. „като отчете положителните изненади от данните за второто тримесечие и по-добрите перспективи за цените на петрола, които имат важно значение за руската икономика“.

Изненадани бяха и руските анализатори

Сивата икономика в Русия е близо 20% от БВП през 2018 г. - News.bg

По окончателни данни на годишна база руският БВП през 2020 г. е намалял с 3%, затова и за настоящата година се очаква значителният растеж от 2018 и 2029 година да се възстанови.

През юли Министерството на икономическото развитие и търговията на Русия повиши прогнозата за ръста на БВП през 2021 г. на 3.8% от 2.9%. В същото време Централната банка на Русия миналата седмица също повиши очакванията си за растежа на руската икономика през 2021 г. до 4-4.5% от 3-4%, което е повече от прогнозата на Министерството на икономическото развитие.

Министърът на икономическото развитие Максим Решетников заяви пред репортери на 5 август, цитиран от руския бизнес всекидневник „Ведомости“, че прогнозата на Министерството на икономическото развитие за растежа на БВП за 2021 г. до 3.8% може да изглежда донякъде консервативна, но темпът на растеж на руската икономика се забавя, а известно охлаждане е възможно до края на годината. Според него, корекция на прогнозата е възможна след публикуването на макростатистиката за юли, което ще стане през септември. Решетников също така отбелязва, че новите параметри на сделката ОПЕК+ за добивите на петрол и респективно за повишаване на цените ще добавят 0.1 процентни пункта към растежа на руската икономика през 2021 г. и 0.2 пр. п. през 2022 г.

Прогнозата на Министерството на икономическото развитие за растежа на БВП в Руската федерация за 2022 г. е 3.2% и също не попада в прогнозния интервала на централната Банка на Русия (2-3%), а прогнозата на икономическото ведомство за 2023 г. е за ръст на БВП с 3.0%, което съвпада с горната граница на прогнозата на руската централна банка (2-3%).

Това показва, че Банката на Русия е по-оптимистично настроена за икономическото възстановяване през 2021 г., но по-песимистична относно растежа след възстановяването през 2022-2023 г.

Общата прогноза на интервюирани от информационната агенция „Интерфакс“ икономисти в края на юли е за увеличение на БВП от 3.7% през 2021 г. и само 2.0% през 2022 г. Икономическият растеж през второто тримесечие беше оценен на 11.5%, а за първото полугодие на 2021 г. – на 5.3%, в месечния мониторинг на Института за изследвания и експертизи на Интернет в Москва.

Така обявените на 13 август данни от Росстат тотално се разминаха и с руските прогнози. Според „Ведомости“, всичко ще стане ясно на 10 септември, когато Росстат ще публикува първата оценка на БВП за второто тримесечие на 2021 г., когато ще бъде представен номиналният обем на БВП, дефлатора на БВП, както и секторната структура на БВП, след като бъдат обобщени окончателните данни от бизнеса, министерствата, други ведомства и Банката на Русия./dir.bg

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *