Русия вади Украйна и Турция от газовата игра

В рамките на Източния икономически форум Русия подписа споразумение за изграждането на „Северен поток” 2 и това може да извади от „газовата игра” Украйна, Турция и Азербайджан, пише в свой анализ руската информационна агенция Regnum.

За новия газопровод се заговори още по време на икономическия форум в Санкт Петербург и той е не просто техническо решение, допълва изданието. Идеята за изграждането на нов газопровод, свързващ Русия и Германия по дъното на Балтийско море, съдържа политическа и геополитическа окраска.

От години Москва заявява намерението си да заобиколи Украйна като транзитна страна на газа за Европа. Един от плановете в тази насока – „Южен поток”, беше блокиран от Европейската комисия чрез България. Наследникът му – „Турски поток”, също е напът да се провали.

С идеята за „Турски поток” Русия предложи на Турция да стане един от водещите енергийни хъбове в Близкия изток. Анкара обаче не се възползва, водена от „романтични геополитически представи”, а вместо това трябваше да оцени ситуацията по-реалистично, пише още Regnum.

Припомняме, че Турция поиска не просто да е транзитен център на руски газ за Югоизточна Европа, но и да участва наравно с „Газпром” при търговията на суровината. Така, въпреки че руският газов гигант беше готов да започне строителството на газопровода още през май, досега работата по проекта така и не е започнала.

В същото време дестабилизацията в Близкия изток, ако не спира плановете на Азербайджан да изгради газопровод от Каспийско море до Европа – първата стъпка е Трансанадолският газопровод (TANAP), която минава през Турция, то поне ще ги затрудни силно, допълва руската агенция.

В „Северен поток“ 2 главен акционер е „Газпром”, който ще държи 51% от капитала на новия проект. Останалите дялове си делят E. On, Shell, OMV и BASF(Wintershall) – с по 10%, както и френската Engie, бившата GdF Suez, която ще държи останалите 9%.

Москва вече показва и известни признаци, че ще спазва Третия либерализационен пакет на ЕС в енергетиката – в началото на август обяви търг за покупка на свободен капацитет по удължението на „Северен поток” – Opal, за зимния сезон.

Това беше една от спънките за реализацията на „Южен поток” – Русия отказваше категорично да се съобрази с правилата на ЕС в областта, настоявайки, че това е международен проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *