Русия включва китайския юан в кошницата си от резервни валути

Централната банка на Русия включи китайския юан в кошницата от резервни валути, които страната използва за закупуването на златни резерви, предаде агенция ТАСС, позовавайки се на двама източници, запознати с действията на банката. Въпреки това засега страната не планира да закупи активи, деноминирани в юани, допълва осведомителната агенция.

Решението за включването на юана в кошницата от резервни валути на Централната банка на Русия е било взето в средата на ноември, твърди единият от източниците на ТАСС. Въпреки това към момента банката все още не е започнала да извършва операции по физическото закупуване на юани. Очаква се в краткосрочен план делът на резервите в юани да не формира голяма част от запасите на страната в чуждестранна валута, а по-скоро да има символичен характер. От пресцентъра на централната банка са посочили, че официални данни за структурата на текущите валутни резерви ще бъде обявена с половингодишно забавяне.

Банката участва в търговията с юани на Московската фондова борса от 2010 г. От тогава досега търговията с китайската валута нарасна значително, като само през август тази година е регистриран ръст от 4 пъти на годишна база. През този месец валутната търговия е регистрирала рекордно висока стойност – били са изтъргувани 18 милиарда юана или 191 милиарда руски рубли.

В началото на третото тримесечие на годината Централната банка на Русия е публикувала и отчет за структурата на валутните си резерви към 31 декември миналата година. Според данните на финансовата институция към края на 2014 г. резервите ѝ в щатски долари са формирали 44% от всички валутни резерви, тези в евро – 44%, а делът на резервите в британски паунди са съставяли 9,5% от запасите на банката. Незначителна част от валутните резерви на Русия са в канадски и австралийски долари, швейцарски франкове и японски йени, посочва още ТАСС.

Обръщането на Русия на изток започна след като на страната бяха наложени санкции от ЕС, САЩ и партньорите им, а причината за това беше руската инвазия в Украйна. В резултат от наложените ограничения, страната се оказа от капиталовите пазари в Европа и без достъп до технологията, необходима за разработване на петролните си находища. Русия и Китай обмислят да създадат необходимата инфраструктура за търговия на активи, деноминирани в националните им валути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *