Русия готова да проучва петролните залежи в Северния ледовит океан

Запасите от петрол и газ под дъното на Северния ледовит океан са сравними със запасите на Обединените арабски емирства, заяви на пресконференция академик Владимир Фортов, един от участниците в експедицията „Арктика-2007“, предаде ИТАР-ТАСС.

Става дума за най-големите или вторите по големина запаси в света на стойност стотици милиарди долари, каза академикът и поясни, че току-що приключилата експедиция е показала практическата възможност за тяхното усвояване.

Той се спря и на въпроса за международно участие в изследването на шелфа: „Съществува международна програма за дълбоководно сондиране и всяка една държава може да участва в нея като направи вноска от порядъка на 2 млн. долара“.

Академик Фортов посочи, че Русия е в състояние и сама да извърши необходимите проучвания и разполага са нужната за това техника.

Специалистите от руското параходство са подготвили проект за извършване на сондажи на шелфа. Той предвижда преоборудването на атомния ледоразбивач „Севморпут“ в плаваща сред ледовете сондажна платформа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *