Русия губи $140 млрд. заради санкциите и евтиния петрол

Икономиката на Русия може да загуби близо 40 млрд. долара заради наложените санкции и 90-100 млрд. долара заради поевтиняването на петрола с 30%. Това съобщи вчера министърът на финансите Антон Силуанов, цитиран от ТАСС.

Евросанкциите удариха сериозно руската валута. В 9:25 часа българско време вчера обаче руските агенции съобщиха, че рублата е паднала под 45 рубли за долар за първи път от 10 ноември. Поскъпването на рублата е със 72 копейки спрямо петъчното ниво до 44,99 рубли за долар.

Междувременно световните агенции съобщиха за разнопосочни тенденции с цените на петрола преди решаващата среща на Организацията на страните износителки на петрол. Тя ще се проведе в четвъртък, като се очаква картелът да вземе решение за намаляване на добивите с цел стабилизиране на цените. В азиатската търговия американският лек суров петрол с доставка през януари отстъпи с 6 цента до 76,45 долара за барел. Лондонският сорт „Брент“ от Северно море със същия срок на доставка поскъпна с 2 цента до 80,38 долара за барел, съобщи БТА. Същевременно средната цена на ОПЕК се повиши до 75,42 долара за барел при 74,03 долара в четвъртък.

Financial Times пък съобщи вчера, че вносът на петрол на САЩ от страни, членуващи в ОПЕК, е спаднал на 30-годишен минимум благодарение на шистовата революция в Щатите. През август делът на петролният внос на САЩ от ОПЕК е спаднал с 40% до 2,9 млн. барела дневно, което е най-ниското равнище от май 1985 година.

Най-големи загуби от шистовата революция сред страните от ОПЕК понасят Алжир и Либия, а Саудитска Арабия и Венецуела запазват силните си позиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *