Русия държи на фиксираната цена за АЕЦ „Белене“

На предстоящата среща на Г-8 руският президент Дмитрий Медведев ще лансира нова иницианива за ядрена безопасност, която предвижда повече отговорности за правителствата в страните с атомни централи.
Във видеоконференция от Москва с Брюксел и Лондон България беше многократно спомената сред държавите, в които Русия планира да строи нови ядрени мощности, отговарящи на най-високите стандарти за безопасност.
Няма причини заради поуките от Фукушима да променяме нищо в плановете за „Белене“, защото централата е проектирана така, че да устои на всякакви възможни предизвикателства и инциденти”, каза заместник-директорът на „Росатом“ Кирил Комаров и подчерта: Сега сменяме формата за определяне на стойността – цената ще е фиксирана и няма да се променя докато не завършим строителството.
Български представители вече определиха този вариант като по-скъп и неизгоден.
Междувременно стана ясно и че на срещата в Довил Русия ще предложи на останалите страни от Г-8 при ядрени инциденти занапред отговорноста да е не само на оператора на съответната централа, а да се прехвърля към правителството. Държавите ще трябва да се ангажират с предоставяне на навременна и достоверна информация, с бързи мерки за преодоляване на последиците, както и да носят отговорност пред съседните страни. Това трябва да е основната поука от Фукушима, смятат руски ядрени специалисти, според които в японската атомна електроцентрала са били допуснати редица грешки в първите, най-важни дни след инцидента.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *