Русия започва „голямата приватизация”

Русия не трябва да отлага „голямата приватизация” на държавни активи, въпреки че пазарът е „изключително неблагоприятен”, заяви във вторник министърът на икономическото развитие на страната Алексей Улюкаев.

За руската икономика, 2016 г. вече изглежда доста трудна. Рублата падна до рекордно ниските 85,96 USD/RUB на 21 януари. А цената на експортния петрол сорт „Уралс” остава на нива около 30 долара за барел.

Правителството изпитва сериозни затруднения в тази ситуация, тъй като почти половината от приходите на хазната идват от нефта. Бюджетният дефицит достигна 1,5 трилиона рубли. А бюджетът за 2016 г. е разчетен при средни цени на петрола от 50 долара за барел.

Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката на Русия ще се свие с 1% през тази година, след спад с 3,7% през 2015 г.

Ситуацията създава „атмосфера на крайна нервност”, каза Улюкаев на среща с президента Владимир Путин на 26 януари.

Русия е преминавала през кризи и преди. През 1998 г. страната фалира по държавния си дълг, а през 2009 г. попадна в рецесия, заради срива на цените на петрола.

„Сегашната рецесия е различна”, смята Владислав Иноземцев, професор в Националния изследователски център на Висшето училище по икономика в Москва.

„Не става дума за петрола или санкциите, а за структурна слабост”, казва той. „Признаците за кризата бяха налице още през 2012 г., когато петролът се търгуваше за 100 долара за барел, а западните санкции, заради анексирането на Крим от Русия, бяха на 2 години разстояние”.

Спусъкът, според Иноземцев, беше дръпнат точно през 2012 г., след завръщането на Владимир Путин на президентския пост. Той вдигна данъците върху бизнеса и недвижимите имоти за финансиране на разходите за военни цели и разширяване на неефективните, контролирани от държавата компании.

Доходите на руските домакинства намаляват през последните две години. Вече 22 милиона руснаци живеят в бедност, което е с 50% повече от 2013 г. Продажбите на дребно се свиха с 10% през миналата година, а продажбите на автомобили паднаха с 36%.

За да се справи с дефицита в бюджета и с финансирането на социалните разходи, правителството в Москва подготвя продажбата на дялове от най-големите държавни компании.

Войната в Сирия почти не натоварва хазната с цената си около 1,2 млрд. долара на година, но за сметка на това планираното модернизиране и превъоръжаване на армията, не може да бъде извършено при настоящите макроикономически условия.

„Няма какво да се изчаква. Ситуацията с бюджета е от решаващо значение”, коментира днес Улюкаев подготовката за приватизация.

Руското правителство подготвя продажбата на миноритарни дялове на седем водещи държавни компании – “Аерофлот”, „Алроса“, „Роснефт“, „Башнефт“, „Совкомфлот“, „Банк ВТБ” и „Российские железные дороги”.

Директорите на дружествата присъстваха в понеделник в Кремъл на среща, на която Путин обсъди приватизационните планове за тази година с икономическия си екип.

Президентът заяви, че държавата не трябва да загуби контрол над стратегическите предприятия и дяловете трябва да бъдат продавани само на купувачи, регистрирани в Русия. Путин също така предупреди, че „няма да има продажби на минимални цени”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *