Русия изкупува дълга на Испания?

„С госпожа Елена Салгадо /министър на финансите и икономиката на Испания/ са се срещали Алексей Кудрин /бившият финансов министър/ и Сергей Лавров /министърът на външните работи на Русия/“ – твърди помощникът на руския президент Аркадий Дворкович.
Въпросът за изкупуване на испанския дълг от Русия е бил обсъждан, посочва Дворкович на въпрос на журналисти, цитиран от Интерфакс.
Русия е готова да помогне не само на Испания. Според помощника на Медведев, в случай на необходимост Русия ще се включи в стратегията по преодоляване на дълговата криза в еврозоната.
Москва в момента чака европейските политици да обявят конкретна и разбираема стратегия за изход от кризата и ако в рамките на тази стратегия бъде нужна помощ от Русия и другите страни от БРИКС, то такава помощ ще бъде оказана, акцентирал е Дворкович.
Но въпреки тази перспективна помощ от Москва, социалистическото правителство, което в момента е начело в Испания, след 7 години на власт може би ще загуби народната подкрепа на изборите на 20 ноември.
Сегашният премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро няма да търси трети мандат; Партията на испанските работници социалисти PSOE ще отиде на изборите с лидера Алфредо Рубалкаба. Дясно – центристката Популярна партия /PP/, оглавена от Мариано Рахой, според някои социологически проучвания вече се е запътила към изборна победа.
Младежката безработица в Испания е 46% и недоволството от управляващите сред обществото е силно – въпреки че има и опасения, че идването на власт дясната PP ще свие още повече разходите в сфери като социални грижи и образование.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *