Русия измести Саудитска Арабия като вносител на петрол в Китай

Русия измести Саудитска Арабия като вносител на петрол в Китай

Износът на руски нефт за Китай се е увеличил с почти 42 % и е достигнал 22 милиона тона от януари до май тази година. Статистиката е предоставена от агенция „ТАСС” и се основава на информацията от Генералната митническа администрация на Китай.Голяма част от китайския суров петрол в момента идва от Русия. Саудитска Арабия вече е на второ място с 21.8 милиона тона. През първите 5 месеца на годината кралството е увеличило износа на петрол към Китай с 3.9 %.

Третият по големина снабдител на Китай е Ангола, която е внесла 18.5 милиона тона нефт в страната.

Пекин внася нефт и от други страни като Ирак, Иран, Оман, Бразилия, Кувейт, Венецуела и Обединените арабски емирства.

През последните 5 години руският износ за Китай се е удвоил и е достигнал до 550 000 барела на ден. Международната енергийна агенция съобщава, че Русия измества Саудитска Арабия от лидерската позиция още в края на 2015 г.

В началото на десетилетието саудитският дял от китайския пазар бе около 20 %, а руският – по-малко от 7 %.

Сергей Андропов, вицепрезидента на руската компания Транснефт, която държи монопола над износа, каза през март, че Китай тази година е готова да внесе 27 милиона тона руски нефт чрез газопровода ESPO.

Русия започна да снабдява Китай със суров нефт чрез Сковородино-Мохенското разклонение на газопровода ESPO през 2011 г. след като Роснефт, Транснефт и Китайската национална петролна корпорация (КНПК) сключиха споразумения две години по-рано.

Енергийните продажби между двете страни са се увеличили значително. Преди две години Роснефт и КНПК подписаха 25-годишен договор за нефт на стойност 270 милиарда долара, според който руската компания трябва да достави на Китай 360.3 милиона тона суров петрол.

Миналата седмица по време на визитата на руския президент Владимир Путин в Пекин, бе съгласуван договор за доставка на нефт, според който Русия ще предостави до 2.4 милиона тона суров петрол на Китай за срок от една година.

 

 

 

blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *