Русия и Германия подписаха договори за милиарди евро

Германия е ключов партньор за Русия в нейните усилия за модернизиране на икономиката. Това обявируският президент Дмитрий Медведев на среща в Екатеринбург с германския канцлер Ангела Меркел,коятоепридружавана от десетки бизнесмени.

Това е петата среща между Медведев и Меркел от началото на годината. В присъствието на двамата бяха подписани договори за милиарди евро, един от които е за производството в Русия на 240 високоскоростни влакови композиции Сименс. Друг документ предвижда тясно сътрудничество в областта на системите за сигурност за ядрените централи, където Германия е водеща сила. За сближаването между двете страни говории проектът за издаването на общ учебник по история, чийто първоначален вариант беше представен днес.На срещата беше обсъденоще въпросът за отпадането на визите между Русия и EС, като Ангела Меркел е поела ангажимент активно да прокарва тази идея.
Наобщата пресконференция Дмитрий Медведев отхвърли критиките, че Русия нищо не прави за разследваното на убийството на руската правозащитничка Наталия Естемирова, която беше застреляна в Чечения точно преди една година. По думите му, извършителят е установен и е обявен за международно издирване, а поръчителят на убийството скоро ще бъде разкрит.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *