Русия и САЩ са най-големите износители на оръжие в света, а вносители – Китай и Индия

САЩ и Русия са най-големите износители на оръжие за периода 2002-2006 г., информира Дарик радио. Това твърди Международният институт за изследване на мира (Stockholm International Peace Research Institute -СИПРИ).

В разпространения си годишен доклад ползващият се със световен авторитет институт, базиран в Стокхолм, уточнява, че на всяка от двете страни се пада по около 30 на сто от оръжейния експорт за този четиригодишен период.

Най-големи вносители на оръжия за посочения период са били Китай и Индия, а значителни количества са купили още Израел, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Продажбите на оръжия в световен мащаб на стоте най-големи компании в бранша са нараснали с 3% през 2005 г. в сравнение с предходната, за да достигнат 290 млрд. долара.

Картината е доста по-различна през 2005 г.- последната година, за която СИПРИ разполага с данни. Оръжейният пазар е изцяло доминиран от американските и други западни компании, които са държали 92% през 2005 г. 40 американски компании, които влизат в челната стотица в глобален мащаб, са реализирали 63% от световните продажби, а 32-те европейски – 29%.

За сравнение деветте руски компании, които са сред първите сто в света, държат 2%. Останалите шест процента се падат на японски, израелски и индийски компании.

Според СИПРИ в политиката на САЩ след атентатите на 11 септември 2001 година се проявяват два фактора, които влияят върху развитието на оръжейната промишленост на страната. Първо, поръчките на оръжия от министерството на отбраната са се увеличили заради военните операции в Афганистан и Ирак, и второ, износът е нараснал.

СИПРИ е създаден през 1966 г. от парламента на Швеция като независима фондация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *