Русия и Турция правят валутен съюз

Руският министър на икономиката, Алексей Улюкаев, заяви, че няма правна пречка пред Русия и Турция да водят търговия помежду си със своите валути.

„Няма правна пречка пред Турция и Русия за използването на лира и рубла в нашата двустранна търговия. Има само някои практически въпроси, които трябва да бъдат решени. Първо, трябва да намерим решение на нестабилността на турската лира и рублата, може би като развием точка на равновесие между тях. Второ, трябва да се замислим върху това какво всяка страна ще прави с парите на другата. Можем да основем нов инвестиционен фонд за тази цел“, посочва Улюкаев в интервю за турския вестник Hurriyet.

Според руския министър на икономиката, Турция би могла да купува руски петрол и газ с турски лири, ако този механизъм стане достъпен между двете страни.

„Газпром“ трябва обаче да знае какво да прави с големите количества турски лири, когато транзакциите приключат. Например компанията може да използва тези средства, за да наддава в приватизационни търгове на местни турски газопроводни системи, или да инвестира в планирано подземно съхранение на газ в Турция“, счита Улюкаев.

Според него руски и турски компании биха могли да стимулират икономическите си и търговски връзки с трети страни по лесен начин, използвайки подобен механизъм.

От своя страна министърът на икономиката на Турция Нихат Зейбекчи подкрепи идеята за разплащане с Русия в национални валути.

На провеждащия се в Анталия Турско-руски бизнес форум с участието на руския му колега домакинът заяви: „По-рано с господин Улюкаев ние се договорихме да проучим въпроса за използване на националните валути в търговските отношения. Надявам се в близко бъдеще да подпишем съответното споразумение“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *