Русия и Турция се договориха за разширяването на Син поток

Русия и Турция щеразширят „Син поток“ с трета отсечка, чрез която да се доставя природен газ до Израел (т. нар. „Син поток 2“), предаде Риа новости, цитирайки министърът на енергетиката на Турция Хилми Гюлер.
Ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер съобщи, че преговорите с Израел за реализацията натръбопровода ще започнат след формирането на новото израелско правителство, аработната група, която беше сформирана вчера,ще започне своята работа до десетина дни.
Анализатори коментират, че проектът е в следствие на поредното изостряне на „газовите“ отношения между Русия, Украйна и Европа.
Газопроводът „Син поток“ е дълъг 1200 километра, като от руската разпределителна станция „Изобилное“, в близост до Краснодар, достига до турската столица Анкара.
Част оттръбопровода минава под Черно море на 2 140 м дълбочина.
Споредексперти, при съвременното равнище на потребление, природният газ от тръбата ще стигне за около 40 години. От руският газов монополист са готови да увеличат подаваното количесто синьо гориво при искане от страна на Турция.
Удължаването на „Син поток“ бе обявено от унгарския министър-председател Ференц Дюрчани в началото на 2006 година. Тогава Дюрчани и Владимир Путин се договориха тръбата да бъде продължена до Централна Европа през Турция, България, Румъния и Унгария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *