Русия къса с долара, ако САЩ наложат санкции

Русия може да отвърне на предложените от САЩ санкции като се откаже от долара в качеството му на резервна валута и създаде своя собствена система за заплащане на петрола, предупреди Сергей Глазев, икономически съветник на Путин.

Това става на фона на американските заплахи заради окупирането на полуостров Крим. Сенатът във Вашингтон в момента обсъжда възможните мерки срещу Москва.

Глазев каза днес, че Русия ще трябва да се откаже от долара и да премине към други валути, за да ограничи зависимостта си от САЩ.

„Ние имаме прекрасни икономически и търговски отношения с нашите южни и източни партньори“, подчерта той. „Ще намерим начин, не само да премахнем зависимостта си от САЩ, но също така да се възползваме от тези санкции.“

Според Глазев, „ако се приложат санкции срещу държавни структури, Русия ще бъде принудена да признае невъзможността за погасяване на заемите, които американските банки са отпуснали на руски дружества. Всъщност, санкциите са нож с две остриета и ако САЩ решат да замразят наши активи, то пасивите ни в долари също ще бъдат замразени. Това означава, че нашите банки и предприятия няма да върнат кредитите на американските си партньори“.

Съветникът на руския президент подчерта, че „режимът в Украйна е незаконен и дълбоко русофобски“, и определи политиците, издигнати от Майдана, като „престъпници“.

Освен очакваната реакция от Москва, предложението за налагане на санкции срещу Русия се сблъска с изненадваща съпротива от Лондон.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че мерките в отговор на окупацията на Крим не трябва да засегнат Лондонското Сити. Според него финансовият център трябва да остане отворен за руските инвеститори. Ето защо Великобритания се противопоставя на всякакви идеи за налагане на визови ограничения срещу Русия от страна на Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *