Русия може да печата пари за Сирия

Раздираната от насилие държава изпитва и икономически затруднения, с растящ бюджетен дефицит.
Новите банкноти са били напечатани в Русия и вече са в циркулация в столицата на Сирия. Четирима банкера, чиито имена не се назовават, свидетелстват пред Ройтерс, че парите се използват не просто за замяна на износени банкноти, но и за покриване на държавните разходи. Това може да доведе Сирия до икономическа криза. тя вече е в гражданска криза, след като от миналата година се надигна недоволство срещу президента Башар ал- Асад и от тогава до сега про правителствените сили са отнели живота на над 10 хил. души. в размириците.
Не се знае какво е количеството на новонапечатаните пари, нито колко са пуснати в обръщение. Единственото официално изказване по темата бе на финансовия министър Мохамад а- Доейлати, който потвърди, че се водят разговори с Русия за отпечатването на сирийски банкноти. Централната банка на страната обаче опровергава информацията, че това вече е факт.
Русия е един от близките търговски партньори на Сирия. Няма законови спирачки, които да попречат на руските фирми да поемат поръчка за отпечатване на сирийски банкноти. Такива са били печатани още в Австрия, но след санкциите на Европейския съюз заради насилието в Сирия, властите са били принудени да потърсят нов партньор в тази си дейност.
Икономическата обстановка в Сирия се влошава заради спад на приходите в хазната, които се получиха след международните санкции и невъзможността на страната да печели от износа на петрол. Така правителството няма друг избор, освен да пристъпи към непопулярни мерки като вдигане на данъци и свиване на субсидиите.
Приоритет на правителството е да осигури ресурс, с който да изплаща заплатите на над 2 млн. държавни служители от общо 4.5 млн. заети в публичния сектор. В страната живеят над 21 млн. души.
В момента инфлацията в Сирия е 30%, а централната банка твърди, че все още може да я контролира.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *