Русия налага продоволствено ембарго на Украйна

Русия налага продоволствено ембарго на Украйна, обяви Дмитрий Медведев.Руският премиер Дмитрий Медведев потвърди днес, че Русия ще разшири обхвата на ембаргото срещу Украйна, коетоще обхване и хранителните продукти, чийто внос вече бе забранен от страните от ЕС, предаде АФП, цитирана от БТА.

Решението влиза в сила от 1 януари 2016 г., когато започва да действаспоразумението за свободна търговия между Киев и ЕС.“Подписах току-що съответния декрет“, заяви руският премиер, цитиран от руските агенции, на срещата си с вицепремиерите.

Медведев вече обясни, че Украйна не може да участва едновременно в две зони за свободна търговия – с ЕС и с Общността на независимите държави (ОНД). По думите му това създава заплаха отреекспорт на стоки, идващи от трети (европейски) страни, като украински.

В същото време в Брюксел днес представители на Русия, Украйна и Европейския съюз ще проведат преговори в последен опит да постигнаткомпромис по търговските проблеми, свързани с влизането в сила на споразумение за свободна търговия между Украйна и ЕС.

Украйна вече няма да се ползва с отстъпки и преференции, каза преди дни руският президент Владимир Путин.От 1 януари 2016 г. прогнозираме влошаване на икономическите отношения с Украйна,тъй като сме принудени да вземем решение, че няма да работим с Украйна като с член на зоната за свободна търговия на Общността на независимите държави, заяви Путин.

Преди месец премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че според оценки на експерти загубите за Украйна от продоволственото ембарго на Русия ще бъдат 600 милиона долара.

Руското продоволствено ембарго ще удари най-вече украинската млечна промишленост, производството на сладкарски изделия инапълно ще унищожи машиностроенето. Такова мнение изказа президентът на Украинския анализаторски център икономистът Олександър Охрименко, цитиран от ТАСС и БТА.

„Няма с какво да заменим този (руския) пазар. Млечните си продукти продаваме само в страните от ОНД. Руският пазар за нас беше много важен и сега ще се наложи редица предприятия от хранително-вкусовата промишленост да бъдат затворени“, написа украинският вестник „Сеходня“, позовавайки се на думите на Охрименко.

ЕС няма да компенсира Украйна

ЕС няма да компенсира Украйна за загубата на руския пазар след въвеждането на зоната за свободна търговия между Украйна и ЕС от 1 януари 2016 година, заяви преди месец еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан.

„Ние, разбира се, бяхме и сме против каквито и да било действия, спъващи търговията. Само чедадохме досега доста пари, за да може украинският бизнес да се подготви за новите възможности за експорт и за новите пазарни условия“,посочва Хан.

Зоната за свободна търговия е част от споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, което разпали политическата криза в страната през ноември 2013 година. Тогава бившият президент Виктор Янукович го отхвърли, провокирайки месеци на протести, които в крайна сметка доведоха до свалянето му от власт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *