Русия намали добива на петрол с 300 000 барела

Русия, както и останалите страни, които не са членки на петролния картел ОПЕК, също поеха ангажименти за сваляне на всекидневните добиви от черното злато. На своята среща във Виена всички производителки на петрол извън ОПЕК потвърдиха готовността си да подкрепят намаляването на добива. Това съобщи иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане, цитиран от ТАСС.
Страните, които не са членки на петролния картел,  ще започнат да съкращават добива от началото на следващата година,т.е. след 20 дни – на 1 януари 2017 година, така, както и държавите членки на организацията, се споразумяха помежду си, каза Биджан Зангане в изявление пред медиите.
По-рано днес в австрийската столица руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че Москва е готова да намали петролното си производство с 300 000 барела на ден.
В края на миналия месец – на 30 ноември за първи път от осем години ОПЕК реши да свие добива си – до 32,5 милиона барела дневно. Така от 1 януари 2017 година производството на членките на картела ще намалее с 1,164 милиона барела на ден.   Сега предстои такова споразумение да бъде сключено и с производителките извън ОПЕК, от които се очаква да свият добива си с 600 000 барела дневно от 2017 година. За Русия този показател трябва да бъде 300 000 барела. Целта е да бъдат подкрепени цените на суровината, които значително се понижиха.

Тези новини от австрийската столица идват като известно успокоение от дългосрочните апокалиптичните прогнози за цените на петрола през това лято . Например Министерството на енергетиката на САЩ обнародва през месец май прогнозата си за ключовите енергийни показатели до 2040 година. Документът е публикуван на сайта на ведомството. В сценария за прогнозата за световните цени на петрола с името „Много високи цени” експертите на американското министерство на енергетиката допускат ръст на цените на петрола до 252 долара за барел през 2040 година. В този сценарии ръстът на търсенето в страните от ОИСР ще бъде същия, както и в реалистичния сценарии (предвиждащ ръст на цените до 141 долара за барел). При това пазарния дял на ОПЕК ще намалее и ще достигне до 2040 година до 34%. Това ще бъде предизвикано от увеличаването на добива на петрол в страните, които не са членки на картела.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *