Русия не залага на петролопровода

Това заяви днес руският министър на енергетиката Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости, предаде „Фокус“. Шматко добави, че Русия е готова да излезе от проекта, а България е длъжна да плати компенсация. Напоследък в руските медии няколко пъти бе тиражирано, че Русия ще се откаже от петролопровода. Според наблюдатели това обаче са манипулативни ходове за придвижване на проекта, който продължава да е в застой. Тръбата трябваше да заработи през 2011 г., но началото на строителството и досега така и не започнало.

Засега проектът „Бургас-Александруполис“ не е спрян, а на България бе дадена отсрочка за плащане на задължения си по него до 20 март, това стана ясно след заседанието на акционерите на бъдещия петропопровод в Рим преди седмица.
Дълговете на България към проекта са в размер на 7,3 милиона евро, тъй миналата година не е правила никакви плащания, сочат сметките на проектната компания „Транс-Болкан пайплайн“ (Trans-Balkan Pipeline) – собственик на бъдещия петролопровод. България обаче няма да превежда никакви пари докато няма ясно решение каква ще е екооценката за проекта, категоричен е финансовият министър Симеон Дянков. Екооценката пък се очаква да е готова в края на февруари.
Наскоро членът на Съвета на директорите на „Транс Болкан пайплайн“ Пламен Русев коментира, че при прекратяване на проекта за петролопровода преките загуби за България ще са около 15-20 милиона лева, защото на толкова възлизат задълженията на българския акционер. Парите трябва да бъдат взети от държавния бюджет, тъй като министерството на финансите е принципал по проекта. Непреките загуби не могат да се изчислят, коментира Русев, но прогнозира, чевероятно, нарушавайки международното споразумение, другите страни ще искат обезщетения, които могат да достигнат до 200-300 милиона.
Според запознати обаче България може да избегне плащането на глоба според условията на трансбалканското партньорство, ако се оттегли въз основа на отрицателна екологична оценка.

Финанси



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *