Русия не разглежда вариант за газов хъб в България

Русия не разглежда вариант за строителството на газов хъб или отклонение от газопровода „Турски поток“ на територията на България.Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от БГНЕС.

„Българската страна трябва да обсъжда тези въпроси с Европейската комисия, защото те заедно с ЕК не дадоха да се осъществи проекта „Южен поток“. В по-голяма степен ЕК, а не България -България не можа да защити своята позиция“, добави той.

Първи за газов хъб заговори премиерът Бойко Борисов. Той предложи това да стане чрез проекта „Южен поток“. След провала на проекта и замяната му с „Турски поток“ българската страна продължи да настоява за хъба, макар и газът да идва от Турция.

България още през лятото предложи да се построи газов хъб от „Турски поток“ на своята територия. На 17 ноември, по време на посещението си в Москва, българската делегация от Министерството на енергетиката потвърди, че има интерес от строителството на газов хъб. В момента неговото изграждане се предвижда да стане на турско-гръцката граница.

В списъка с одобрени за приоритетно финансиране проекти отЕКсаразширяването на инфраструктурата, коетода позволи на България да изгради газов хъб, както и изграждането на газопровод от България до Словакия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *