Русия окончателно изхвърли Европа от Южен поток

Дяловете на италианската Eni, немската Wintershall и френската EDF от South Stream Transport B.V. бяха изкупени от руския газов монополист „Газпром“. Така дружеството, което беше създадено за строежа на морската част на газопровода „Южен поток“ с 50% руско и 50% европейско участие, вече е изцяло под контрола на Москва.

От Wintershall коментираха, че „получаването на разрешения за „Южен поток“ е трудно предсказуемо, а икономическите последствия от отлагането на неговата реализация за неопределено време не се поддават на разчет“, ето защо „участниците взеха решение да закрият проекта“.

South Stream Transport B.V. беше съвместна проектна компания за строителството на морския участък на газопровода „Южен поток“, който трябваше да мине по дъното на Черно море.

Проектът обаче беше спрян, след като на 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че Русия го прекратява еднолично и вместо това ще строи газопровод към Турция. Като повод Путин използва отказа на България да даде разрешение за изграждането на „Южен поток“ заради несъответствия с европейското законодателство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *