Русия опрощава дълга на Либия в замяна на военни поръчки

Днес министърът на финансите и вицепремиер на Руската федерация Алексей Кудрин заяви, че Русия ще опрости дълга на Либия в замяна на контракти за много милиарди за руски компании от военния сектор, съобщи ИТАР-ТАСС от Триполи.
„Тъй като тези кредити бяха чисто военни, то Русия ще ги опрости в замяна на многомилиардни контракти за руски компании“ – казал е министърът пред журналисти.
По-рано Кудрин заяви, че сумата на либийския дълг към Русия възлиза на $4.6 млрд.
От официалната част на посещението на руския президент Владимир Путин в Либия: в присъствието на лидерите на двете държави са били подписани „редица документи, в т.ч. няколко междуправителствени съглашения и редица стопански контракти“.
Подписана е политическа декларация за укрепване на дружбата и развитие на сътрудничеството между двете страни, а също и декларация за намерения по развитие на многоотрасловото сътрудничество между страните.
С подписите на държавните лидери са скрепени съглашения за поощрение и взаимна защита на капиталовложенията, а също за търговско – икономически и финансови отношения, в частност става дума за някои върпоси на военно техничексото сътрудничество.
Друго подписано съглашение касае защитата на секретната информация. Също така са подписани договори за строителство на железопътна линия Сирт – Бенгази и меморандум за сътрудничество между Газпром и Националната нефтена компания на Либия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *