Русия отмени всички резервации за турски курорти

Турция ще загуби 5 млрд. долара и 4 млн. руски туристи, след като Москва призова за отказ от почивки из турските курорти, предаде БГНЕС.

След обръщението на руския външен министър Сергей Лавров да бъдат пренебрегнати турските дестинации, още вчера започнаха масови отмени на туристически полети, туроператорите спряха записвания и резервации предимно за Анталия. Председателят на турската федерация на хотелиерите Осман Айък заяви, че вчера очакваните самолети с руски туристи не са пристигнали и обвърза този факт както с призива на Лавров, така и с катастрофата на Синайския полуостров в Египет.

Турция всяка година посреща над 4 млн. туристи от Русия, които инвестират около 5 млрд. долара в икономиката й.

„Все още случаят със сваления руски бомбардировач е много гореща тема и мисля, че е рано да правя прогнози докъде може да стигне отливът на туристи. Най-важното е цялата тази ситуация със спрените туристически полети да бъде временна. Отношенията между двете страни са с много дълбоки корени и се надяваме кризата да не ескалира повече. Ние очакваме повече положителни инициативи и стъпки за преодоляване на напрежението“, посочи Айък и се обърна персонално към Лавров, наричайки го „скъпи господин външен министър“.

''Ако днес размерът на загубите от отменените полети и резервации е малък, то скоро ще отчетем липсващи 3-4 млн. туристи и онова, което те инвестират в нашата икономика,'' допълни той. Председателят на турската федерация на хотелиерите подчерта, че ако този огромен туристически пазар бъде изгубен, няма с какво да бъде компенсиран.

Днес на московското летище Шереметиево турски граждани не бяха допуснати да влязат на територията и бяха принудително върнати с полет до Истанбул. Някои от тях са в смесени бракове в страната, но не получиха визи от летищните власти. След 5 часа чакане 12 турци бизнесмени бяха затворени в помещение без достъп до тоалетни и без храна и вода, а на недоволството руските милиционери отговаряха със заплаха от белезници. Част от тях твърдят, че имат шенгенски визи и протестираха срещу грубото отношение на летищните власти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *