Русия повиши извънредно основната лихва до 17%

В до голяма степен очакван среднощен ход Руската централна банка (РЦБ) повиши рязко основния си лихвен процент, опитвайки да спре безконтролното поевтиняване на рублата.

Основната лихвена ставка бе покачена в ранните часове във вторник в Москва до 17% от досегашните 10,50 на сто.

Очакваното последно повишение бе шестото поредно за 2014 г. През миналата седмица Съветът на директорите на РЦБ покачи лихвата с един процентен пункт от тогавашните 9,5 на сто.

В изявление, публикувано след полунощ московско време във вторник, централната банка заяви също така, че покачва нейната репо ставка до 18% от 11,5 на сто и увеличава обема на чуждестранната валута, която предлага на банките при репо аукционите до 5 млрд. долара от текущите 1,5 млрд. долара.

Регулаторът бе критикуван за липсата на действие в понеделник, когато рублата изгуби повече от 13 на сто от покупателната си сила спрямо долара, отчитайки най-резкия си еднодневен спад от 1998 г. насам.

В своето изявление РЦБ също така обяви, че е повишава основния лихвен процент с 650 базисни пункта, тъй като трябва да се реагира на „девалвацията и инфлационните рисковете, които са се увеличили сериозно“ напоследък.

Валутните пазари реагираха на хода на регулатора. В началните минути на търговията в Москва в сряда един щатски долар се разменя за 61,05 рубли при дневно отстъпление от 6,94 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *