Русия подсилва капитала на ВТБ с 4,5 милиарда евро

Русия разреши финансова инжекция от 5 милиарда евро, която да подсили капитала на две държавни банки – ВТБ и Роселхозбанк. Двата трезора пострадаха от западните санкции за ролята на Москва в украинската криза.
Финансовото министерство на Русия е оторизирано да купи преференциални акции на двете банки за 239 милиарда рубли, което прави 5 милиарда евро. Парите ще бъдат осигурени от Резервния фонд, който се използва при кризи и се захранва с приходи от петрол и газ. От цялата сума ВТБ, която ев тората по големина банка в Русия, ще получи 214 милиарда рубли или 4,5 милиарда евро, а останалите ще отидат при Роселхозбанк, която основно кредитира земеделския сектор.
Заради санкциите на Брюксел и Вашингтон, двете банки това лято силно редуцираха финансирането си на пазарите в САЩ и ЕС. Украинската криза се отрази върху ВТБ още преди това, което в числово изражение намали близо седем пъти чистата й печалба на годишна база през второто тримесечие.
Руската банкова група ВТБ е един от основните акционери на българската Корпоративна търговска банка. Нейните акции са на стойност около 10 млн. евро и цялата сума е хеджирана. Придобиването стана чрез инвестиционното дружество на банката – ВТБ Капитал, което купи малко под 10 на сто от акциите на Корпоративна търговска банка. Според руското бизнес издание „Ведомости“, ВТБ Капитал е купило дела си в Корпоративна търговска банка за 29,7 млн. евро от инвестиционната компания Dewa International Ltd. Споразумението между Dewa International и ВТБ Капитал предвиждало тригодишни put- и call-опции.
Бившият финансов министър Петър Чобанов заяви преди време, че преди да се премине към национализация на КТБ и дъщерната й „Креди агрикол България“, държавата ще даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс. ВТБ обаче няма планове да увеличава капитала или да подсили ликвидността на българската банка. Не планираме да предоставяме на КТБ доплънително капитал или ликвидност, казва Атанас Бостанджиев, ръководител на международния бизнес на ВТБ Капитал, пред „Файненшъл таймс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *