Русия поиска Twitter да съхранява данните за местните потребители на нейна територия

Руският интернет регулатор Роскомнадзор е заповядал на Twitter да съхранява данните за руските потребители на сървъри в страната, съобщава в. Financial Times.

Ръководителят на Роскомнадзор Александър Жаров е посочил, че ако Twitter не спази искането, може да бъде блокиран в страната. През юли т.г. Русия позволи на микроблога да не съхранява информация в страната, защото прецени, че не събира лични данни. Сега обаче е на друго мнение.

„Преди няколко месеца те си промениха условията за потребители. Ако ги прочетете, ще видите, че потребителите трябва да дадат комплект метаданни, което според нашите разбирания е равно на лични данни и чрез тях може да се идентифицира човек“, коментира Жаров.

От първи септември т.г. в Русия действа закон, който задължава всички компании, които събират лични данни за руски граждани, да ги съхраняват на руска територия. Фирмите дори трябва да уведомят властите за точното местоположение на сървърите. Компаниите имат право да прехвърлят данни и извън страната, но основната база данни трябва да е в Русия. Чрез новите правила страната има право и да блокира услуги, макар че подобни действия не се очакват, а по-скоро правилата ще бъдат използвани като инструмент за натиск.

Компаниите имат срок до края на годината, за да приложат новите изисквания. Въпреки това проверките вече са започнали.

Междувременно американските интернет компании започват постепенно да прилагат сходните правила и в Европа. Microsoft обяви, че вече съхранява данните за европейски граждани във Великобритания и Германия, което е следствие от прекратяването на споразумението за обмен на данни между САЩ и ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *