Русия похарчи 13 млрд. долара за половин месец, за да спре спада на рублата

Руската централна банка похарчи около 12,95 млрд. долара през първата половина на октомври, за да спре поевтиняването на рублата. Понижаващите се цени на петрола също оказват допълнителен натиск върху руската икономика, която вече усеща влиянието на западните санкции, пише MarketWatch.

В съобщение на официалния си сайт от финансовата институция обясняват, че до края на основния търговски сезон увеличават с 30 копейки валутния коридор на рублата спрямо еврото и долара до 37,25-46,25 рубли.

Ходът свидетелства за постоянните интервенции на Руската централна банка на валутния пазар. От началото на месеца банката покачи 37 пъти границата на валутния коридор. За сравнение – в началото на октомври той бе от 35,40 до 44,40 рубли за кошницата евро-долар.

Централната банка оставя курса на рублата да плава в определени граници, като започва да продава долари и евро, за да смекчи поевтиняването на рублата, когато тя се приближи до пределната граница на поставените ограничения. Така коридорът се измества автоматично с 5 копейки, когато интервенцията бъде в размер на 350 млн. долара.

От централната банка съобщават и че само на 15 октомври от валутните резерви са били похарчени 1,768 млрд. долара, за да се осигури подкрепа за спадащата цена на руските пари.

Към 11:40 часа българско време един долар се разменя за 41,04 рубли. Водещият индекс MICEX пък се покачва с 1,72% до 1383,69 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *