Русия предлага на България около 2 млрд. евро заем за АЕЦ „Белене“

© Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков слуша предложението на руския си колега Сергей Шматко

 

Русия е готова да предостави заем на България без държавни или корпоративни гаранции в размер на около 2 милиарда евро, за да може през следващите две години да продължат дейностите по строителството на АЕЦ „Белене“. Това стана ясно след среща на енергийния министър Трайчо Трайков с руския му колега Сергей Шматко и генералния директор на РОСАТОМ Сергей Кириенко.
Тези средства ще се използват по избора на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, което би отнело над година, посочи Трайчо Трайков.
„Идеята, която обсъждахме е руската страна да представи финансиране за продължаване на работите по проекта до навлизането на стратегическия инвеститор като при това са спазени условията да няма държавна гаранция по това финансиране и да няма корпоративна гаранция от страна на НЕК или на БЕХ.
Има проект на компания, която да изгражда Белене, в която ще бъде направен апорт за всичко извършено и платено и всякакви активи, реализирани от българската страна до този момент. Това ще бъде компанията, която ще бъде финансирана от руската страна, така че да може да продължава работата й.“
От своя страна Сергей Кириенко каза, че за да финансират проекта, руснаците не се нуждаят от гаранците на българската държава и, ако се прецени, те могат да участват и като акционер в проекта.
Междувременно лидерът на СДС Мартин Димитров призова министъра на икономиката Трайчо Трайков да даде ясен отговор дали ще се строи АЕЦ „Белене” и приветства признанието на финансовия министър Симеон Дянков, че пари за изграждането на централата няма.
Според Димитров, ако операцията „Октопод” продължи и стигне докрай лобито за изграждане на АЕЦ „Белене” чувствително ще отслабне.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *