Русия предлага създаването на нова суперрезервна валута

Светът очаква априлската среща на върха на Г-20 да помогне в търсенето на оптимални компромисни решения за излизане от глобалната световна криза, отбелязва руски икономист в днешния брой на московския официоз Росийская газета.

Кремъл пръв сред участниците във форума написа предложения за борба с кризата, изтъква финансовият в. Ведомости. Вчера пресслужбата на руския президент Дмитрий Медведев разпространи текста на руските инициативи, които се очаква да бъдат представени в Лондон на 2 април, посочва Комерсант.
Москва предлага Международният валутен фонд (МВФ) или друга международна организация да емитира суперрезервна валута, да бъдат уеднаквени стандартите на бюджетната политика на страните от Г-20, да се въведат единни световни правила за държавно регулиране на финансовите пазари. Повечето нейни инициативи бяха вече елегантно игнорирани от министрите на финансите и централните банкери от Г-20 на съботната им среща във Великобритания, пише Комерсант.
Руският документ за априлския форум на Г-20 в общи линии е изграден върху идеята за борба с еднополюсния характер на световната политика, лансирана през последните години от Москва. В случая тя е приложена спрямо принципите за финансово регулиране. Предлага се създаване на регионални финансови центрове (сред които очевидно трябва да бъде и Москва) и същевременно – формиране на единен световен стандарт за държавно регулиране на икономиката, посочва всекидневникът.
Русия предлага също след форума в Лондон в Москва да бъде свикана международна конференция за определяне на нов световен финансов ред, твърдят според Комерсант източници, близки до администрацията на Медведев. За да бъде обаче успешна тази конференция, трябва още някой, освен руските представители, да подкрепи предложенията на Кремъл за преустройство на световната финансова система, коментира вестникът.
Източник: БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *