Русия представя в ООН факти за Турция и петрола на ИД

Факти за търговията на Турция с петрол от ИД в Сирия ще бъдат представени официално в ООН, заяви Сергей Лавров.

Фактите за петролната търговия на Турция ще бъдат представени официално в ООН на всички заинтересувани страни, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров след среща с председателя на ОССЕ, първия вицепремиер и външен министър на Сърбия Ивица Дачич в Белград, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

„Нееднократно сме говорили публично за това, че петрол от превзетите от „Ислямска държава“ нефтени находища в Ирак и Сирия тече зад граница,в частност в Турция.

Факти, потвърждаващи тези обстоятелства, ще бъдат представени официално, включително в ООН, на всички заинтересувани страни“, добави руският външен министър.
Лавров каза също, че за пресичането на нелегалния петролен бизнес с участието на ИД е необходимо да се затвори сирийско-турската граница.

Лавров ще се срещне с Чавушоглу тази седмица

Руският външен министър Сергей Лавров ще се срещне с турския си колега Мевлют Чавушоглу тази седмица, съобщи Франс прес, цитирана от БГНЕС.
Той заяви, че „няма да откаже” подобен диалог, по време на срещата на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ), която ще се проведе в Белград на 3 и 4 декември.
Това ще са първите разговори между официални представители на двете страни, след като миналия вторник турските ВВС свалиха руски бомбардировач над границата със Сирия.

Владимир Путин отказа няколкократно среща с турския президент Реджеп Ердоган, като вместо това отправи няколко обвинения към Турция за взаимодействие с „Ислямска държава”. Русия активира и план за икономически санкции срещу южната ни съседка.

На форума на ОССЕ в Белград ще присъства и американският държавен секретар Джон Кери, който днес заяви, че Русия може да е „изключително конструктивен играч” в борбата с „Ислямска държава” в Сирия.

„Приветстваме ангажимента на Русия в Сирия. Стига да са фокусирани върху „Ислямска държава” и да са откровени в желанието си да изпълняват договорките от Женева, те могат да са изключително конструктивен и важен играч в постигането на решение,” заяви Кери след срещата му с външните министри на страните в НАТО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *