Русия пуска еврооблигации за борба с кризата

Русия планира да заеме от международните пазари на дълг за пръв път от 10 години, поради необходимостта да снабди държавното съкровище със средства, изчерпани от кризата. Страната планира да пусне еврооблигации на стойност 17,8 милиарда долара през 2010 г., последвани от 20,7 милиарда долара през 2011 и 20 милиарда през 2012, според планове на руското финансово министерство.

Нереформираната руска икономика бе засегната силно от световния срив и страната се сблъсква със спадащи приходи през следващите години при ниски цени на петрола и спадащи приходи от данъци. Финансовият министър Алексей Кудрин заяви, че Русия може дори да повлияе на пазарите още през 2009 г. „Ако условията са благоприятни, няма да се самоограничаваме“, каза той тази седмица. Икономисти обаче предупреждават, че докато пазарните условия са подходящи за подобна стъпка, правителството осъществява рискова стратегия като позволява натрупване на дълговете си с издаването на бонове. „Има много неясноти. Ще купуват ли чужди инвеститори и с каква печалба?“, пита Антон Струченевски, анализатор в московската инвестиционна банка „Тройка Диалог“.

За Алексей Горяев, доцент в московския Нов икономически университет, успехът на стъпката ще зависи от това дали петролът – най-важният руски експорт – ще има стойността в средносрочен план да напълни хазната.

БГНЕС

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *