Русия стимулира продажбите на чуждестранна валута

Руският премиер Дмитрий Медведевзаявив събота, че правителството и централната банка на Русия подготвят мерки за стимулиране на продажбите на чуждестранна валута в отговор на отслабването на рублата, предава Ройтерс.

Коментарите му предполагат, че Русия отново оказва натиск върху големите износители, за да се стигне до подсилването рублата – тактика, използвана през декември миналата година, когато правителството нареди държавните износители да продадат част от чуждата си валута за определен срок.

“Ние, имам предвид правителство, ще помогнем на централната банка по отношение на допълнителните потоци в чуждестранна валута”, коментира Медведев. “В близко бъдеще ще стартираме продажбите в чуждестранна валута от нашите най-големи износители, което ще се отрази на нивата на рублата. Така че ние, заедно с централната банка, ще стартираме определени мерки, които са предварително договорени”.

Не е ясно какво е поискало правителството от износителите тозипът, нито точно какво ще постигнат те. Износителите увеличават валутните продажби в края на всеки месец, тъй като се нуждаят от рубли, за да плащат месечните си данъци.

Медведев заяви, че е неправилно да се мисли, че правителството увеличава контрола си над валутните продажби на износителите.

“Ние никога не сме отслабвали този контрол и в бъдеще не възнамеряваме да го направим”, коментира той, добавяйки, че се е срещнал с износителите и централната банка, с които редовно обсъждат продажбата на чуждестранни валути.

Тези продажби са най-важният източник на търсене на рублата, която отстъпи с 18% спрямо долара през последния месец, след като цената на основната стока за износ на Русия – петрола, спадна на световните пазар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *