Русия създава своя мобилна платформа, атака срещу Android и iOS

Когато Русия обяви, че цели да редуцира влиянието на западните технологии на своята територия, въпросната определено не се е шегувала.

Министърът на далекосъобщенията Николай Висарионович Некрасов наскоро се срещна с финландската компания Jolla, с идеята за разработване на „независима“ руска мобилна операционна система. Въпросната трябва да е базирана на Sailfish OS.

В комуникацията си с Jolla руският министър е споделил притесненията си от факта, че 95% от смартфоните в Русия използват операционни системи на американски компании като Google и Apple. Николай Некрасов се надява подобна разработка да даде тласък на руската икономика, съответно и да намали западния онлайн шпионаж и наблюдение, допълва Engadget.

Истината е, че Sailfish практически е разработка на държава, различна от Русия, но отворената природа на нейния код позволява софтуерна модификация на много високо ниво.

Ако всичко върви по план, Русия се надява в следващите десет години новата мобилна операционна система да завладее 50 процента от местния пазар.

Все още обаче липсва яснота как Некрасов планира да отдели хората от досегашните им OS-и. Просто конкурент на iOS и Android едва ли ще накара местните потребители да преминат към разработваната от тяхното правителство операционна система. Все още липсва конкретна пускова дата на руския вариант на Sailfish.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *