Русия тръгва по пътя на капитализма

Спадът на руската икономика принуждава страната най-накрая да поеме по пътя на капитализма.
След като вече над две десетилетия се говори, че Русия, която е най-големият в света износител на енергийни суровини, трябва да се откаже от зависимостта си от петрола и да намали влиянието на държавата в икономиката, твърди Алекс Никълсън, анализатор на агенция Блумбърг, съобщи БТА.
Руското правителство планира да ускори процеса на приватизация на близо 5500-те предприятия, които все още са държавна собственост, като сега се разработва съответната програма.
Премиерът Владимир Путин предложи да се обмисли приватизацията на изцяло държавните предприятия. Според премиера тези организации често работят единствено като частни компании, чиято основна им цел е печалбата, въпреки че „те безплатно използват държавно имущество“. Путин подчерта също така, че правителството трябва да има ясен план за освобождаване от излишните активи. Премиерът възнамерява да използва парите, получени от продажбата на държавните предприятия, за да изчисти бюджетния дефицит за следващата година, който според правителството ще достигне до 6,8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, и да използва приватизацията, за да стимулира модернизирането на инфраструктурата, запусната от държавата. В бюджета за 2010 г. са предвидени приходи от 7 млрд. рубли от приватизация. Според министъра на икономическото развитие Елвира Набиулина обаче още през 2009 г. държавата може да продаде активи за десетки милиарди рубли.
„Ще наблюдаваме състоянието на пазара и няма да продаваме евтино“, подчерта министърът.
На инвестиционния форум на банка ВТБ през септември Путин заяви, че винаги добре е разбирал „колко измамна е сляпата вяра във всемогъществото на държавата, колко илюзорни са надеждите, че икономиката може да се възстанови за сметка на тоталната намеса“.
„В Русия не настъпи нито мащабна национализация, нито плъзгане към обща административна регулация. Ние запазихме свободното движение на капиталите и конвертируемостта на рублата“, заяви премиерът, ангажирайки се Русия да остане „пазарна и либерална икономика“. Руските политически лидери изразяват твърдо решимостта си да поемат по нов път, но някои икономисти са скептични дали правителството ще работи за диверсифициране на икономиката, ако цените на енергийните суровини отново се повишат. „Ако петролът поскъпне, а бюджетният дефицит намалее, то стимулите за провеждане на тези реформи ще отслабнат“, посочва Том Мунди, анализатор на „Ренесанс кепитъл“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *