Русия се прощава с илюзиите за санкциите

Русия трябва да се прости с илюзиите, че западните санкции срещу нея скоро ще бъдат отменени, каза руският премиер Дмитрий Медведев. Очевидно е, че всичко това ще продължи дълго време, каза той, имайки предвид санкциите, предаде Ройтерс. Няма какво да се надяваме на нечии чужди избори, на идването на нови чуждестранни лидери, каза руският премиер в речта си на конгреса на управляваща партия „Единна Русия“.
Медведев добави, че за работещите в руското селско стопанство, за които режимът на санкциите е създал „удачни условия“, трябва активно да използват създалата се ситуация, предаде ТАСС.
Новият американски президент Доналд Тръмп обеща да възприеме нов подход към Москва и това породи известни надежди в Русия, но висши руски служители предупреждават, че различията между Москва и Вашингтон няма да бъдат преодолени за ден-два.
САЩ и ЕС наложиха санкции на Русия през 2014 г. след референдум за присъединяването на полуостров Крим към Русия /което беше подкрепено от огромно мнозинство от жителите на полуострова, етнически руснаци/. Тогава Запада и САЩ обвиниха Русия в подкрепа за  сепаратистите в Източна Украйна. Кримският конфликт беше използван от САЩ и НАТО за засилване на напрежението на континента, с открити заплахи към Русия и непрекъснато икономически и политически санкции към славянската държава. Продължи се и с открито  дрънкане на оръжие, върхът на което беше провокацията от страна на украинските военни, които свалиха пътнически самолет „Боинг“ със стотици жертви над територията на Донбаския регион, след което под натиска на ЦРУ НАТО отново започна войнсктвената риторика срещу Русия.

Не закъсняха и икономическите санкции. ЕС не призна под натиска на САЩ законния референдум за присъединяването на Крим и Севастопол към Русия и наложи на първо време значителни ограничения на икономическите отношения с Крим и Севастопол. Тези мерки включват забрана за внос на продукти от Крим и Севастопол, наложена през юни 2014 г., както и въведените през юли 2014 г. ограничения на търговията и инвестициите, свързани с определени икономически сектори и инфраструктурни проекти. Освен това от декември 2014 г. е в сила пълна забрана върху инвестициите, наред със забрана за предлагането на туристически услуги в Крим. Забранен е и износът на други основни продукти за определени сектори, включително оборудване за търсенето, проучването и добива на нефт, газ и минерални ресурси. На 17 юни 2016 г. Съветът удължи срока на тези мерки до 23 юни 2017 г.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *