Русия ще строи АЕЦ за 10 млрд. долара в Йордания

Йордания е подписала договор за 10 млрд. долара с Русия за изграждане на първата атомна електроцентрала в страната, която ще има два ядрени реактора, предаде Ройтерс.

Споразумението е било подписано в столицата Аман вчера. Според информационнатаагенцияPetra на арабското кралство руската компания „Росатом“ ще построи два 1000-мегаватови реактора в йорданската АЕЦ, която ще се намира край Амра в северната част на страната.

Според ръководителя на на държавната компания за атомна енергия Халед Тукан споразумението определя „юридическите и политическите рамки“ на сътрудничеството между Русия и Йордания във връзка с този проект.

Той подписа споразумението заедно с шефа на „Росатом“ Сергей Кириенко. Ройтерс отбелязва, че Йордания няма никакви местни енергийни ресурси и внася 96 на сто от необходимото й електричество.

„Руската технология, която избрахме, е силно конкурентна и отговаря на нуждите на Йордания по отношение на производството на електроенергия и възможността за производство на електроенергия на изключително конкурентни цени“, заяви Халед Тукан по време на пресконференция.

Русия бе избрана през октомври 2013 г. като предпочитан участник в търга за строеж на първата атомна електроцентрала в страната. Първият от двата блока се очаква да започне да функционира след 2022 г., а вторият – две години по-късно и да се използва уран, добиван от мини в Йордания. Токът за населението силно се субсидира от държавата.

Русия, която се опитва да открие доходоносни нови пазари за своята ядрена технология и ноу-хау след западните икономически санкции, наложени заради кризата в Украйна, ще поеме 49 процента от разходите по проекта, а Йордания – оставащите 51%.

През миналия месец Москва и Кайро подписаха меморандум за разбирателство за изграждане на първата атомна електроцентрала в Египет по време на посещение в страната на руския президент Владимир Путин.

По-рано през годината „Росатом“ подписа и договор за строежа на два реактора в Унгария и се надява да построи още реактори в Иран в АЕЦ Бушер.

През миналата година Будапеща и Москва се споразумяха дъщерно дружество на руската енергийна компания Росатом дапроектира, изгради и поддържадва 1200-мегаватови реактора в единствената унгарска атомна централа. Русия реши да отпусне и 10 млрд. евро заем на Унгария за осъществяването на проекта. Решението на Будапеща да възложи дейностите по разширението на централата без търг предизвикаразследване на Еврокомисията. Междувременно премиерът Виктор Орбан успя дазасекретиголяма част от договора.

Всички ядрени договори, сключени от държави членки на ЕС, трябва да бъдат одобрени от европейския ядрен регулатор Euratom. Той може да наложи и санкции при евентуални нарушения. Регулаторът отказва да одобри споразумението, което предвижда Унгария да внася ядрено гориво ексклузивно от Русия.

Инвестиционната програма на „Росатом“ позволява на компанията да харчи по около 300-350 млрд. долара на година за строежа на ядрени централи в Русия и чужбина – бизнес, който бе засегнат от глобалните опасения за безопасността заради инцидента във Фукушима през 2011 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *