Руската икономика по-открита за чужд капитал

Влиятелните руснаци са готови да допуснат участието на чужд капитал в отрасли, които по-рано са били смятани за закрити за него, пише в.“Ведомости“.
Общоруският център за изследване на общественото мнение (ОЦИОМ) съвместно с изследователската компания IFORS е анкетирал 150 чиновници, инвеститори и представители на медиите, за да разбере в кои отрасли те са готови да не допуснат чужденци.
В сравнение с 2006 г. е намалял броят на анкетираните, които смятат за недопустимо участието на чужденци в 10 отрасъла, но при други три – се е увеличил.
Руснаците са готови да открият отрасли, които преди две години смятаха за закрити, заяви Максим Мусел от ОЦИОМ, но не са готови да предоставят на чужденците повече от 25%. Броят на анкетираните, които смятат, че чужденците нямат място в газовия бизнес, е намалял от 62% до 17%.
През миналата година добивът на газ намаля и чужденците могат да помогнат, обяснява резултатите от допитването чиновник от изпълнителната власт. Хората виждат „дивидентите“ от чуждестранните инвестиции, уточнява Ярослав Лисоволик от „Дойче Банк“: например, увеличаването на заетостта.
Допускането на чужденци не означава да им се отстъпи контрола над отрасъла, добавя Александър Морозов от HSBC. Напротив, някои отрасли трябва да станат по-закрити, смятат анкетираните. Така например, през 2006 г. едва 3% от запитаните смятаха, че трябва да се забрани достъпа на чужденци до строителния пазар. Сега техният брой е нараснал до 15%.
Динамиката се обяснява с експанзията на китайските строители в някои региони, например Санкт Петербург, Саратов, заяви Алексей Кожевников от „Опоры“. А и на строителните обекти работят много нелегални имигранти и това предизвиква недоволство, заключава Лисоволик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *