Руската петролна група Сургутнефтегаз купи дела от 21% на OMV в MOL

Руската петролна компания Сургутнефтегаз купи дела от 21% на австрийската OMV в унгарската енергийна група MOL на цена два пъти по-висока от пазарната му стойност, предава Financial Times.
Сделката вероятно ще предизвика широко обсъждане както в Унгария, където MOL прави всичко възможно да защити своята независимост, така и сред членовете на Европейската комисия (ЕК), които се опасяват от засилване на ролята на руските енергийни групи в региона, пише изданието.
От OMV съобщиха, че са привлекли 1,4 млрд. евро от продажбата на акциите. Миналата година OMV се отказа от намерениетода придобие унгарския си конкурент, след като срещна неодобрението на Европейската комисия. По-рано от австрийската компания намекнаха, че може да продадат дела си на експанзионистично настроен руски производител.
Сургутнефтегаз се фокусира върху производство от региона Сургут в западната част на Сибир, който отговаря за 13 на сто от руския нефтен добив.
„Придобиването на акциите на MOL ще доведе до установяване на стабилни позиции за започване на дългосрочни изгодни партньорства и ще увеличи енергийната сигурност в Европа,“ казва изпълнителният директор Владимир Богданов.
В групата работят повече от 100 хил. души. Приходите от продажби на компанията за първите девет месеца на миналата година възлизат на 475 млрд. рубли (14 млрд. долара), а печалбата – на 120 млрд. рубли.
От OMV обясняват, че са постигнали „добра цена“ за дела си в MOL, който от първоначално 9% участиепостепенно е бил увеличаван с придобиване на акции на различни цени. Австрийците са продали акциите си за 19 212 форинта за брой за разлика от 9 940 форинта за акция при затваряне на търговията в петък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *